torstai 7. helmikuuta 2013

Mluvíte anglicky?

Kulttuurishokki tai koti-ikävä ei ole vielä iskenyt nuijallaan päähän, joten nyt on hyvä aika paneutua raportoimaan muutaman menneen päivän kulusta. Kirjoittelen tätä tekstiä edelleen Michellen kämpillä, ensimmäisessä "surffaus" -kohteessani. Ensimmäisiä hommiani oli hoitaa puhelinliittymä kuntoon vieraassa maassa, jottei yhteydenpito (facebookin selaaminen) tulisi kamalan kalliiksi. Marssinkin jo toisena päivänä Vodafonen liikkeeseen ostamaan prepaidin ja sain tsekkinumeron käyttöön. Koko homma kesti noin 10min. Liikkeen myyjä lupasi selkeällä englannin kielellä liittymän aktivoituvan 15-20min. aikana, mutta se kestikin viisi tuntia. Kaverin pitäisi kenties käydä vielä muutama kurssi englantia. Toisaalta sama kävi vaihtarikaverilleni tänään, joten nopeasti liittymän auki haluaville ei voi toivottaa muuta kuin pitkää pinnaa. Täällä kannattaa ottaa lunkisti asioiden kanssa!

Maisemaa Prahan kattojen yltä kuvattuna
Omat kieliopintoni aloitin kyselemällä perusfraasien (jotka löysin matkaoppaastani) ääntämistä uusilta tsekkiystäviltäni. Vanhempi paikallisväestö kun ei puhu juurikaan englantia, mitä nyt muutamaa turistien suosimaan pubia ja ravintolaa lukuunottamatta. Parhaiten pääsee juttusille tervehtimällä tsekiksi ja kysymällä puhutteko englantia! Dobrý den, mluvíte anglicky?


Kaupunkikierrokseni aloitin vierailemalla korkealla Prahan linnan ja Vituksen katedraalin luona. Nousun aikana noustaan 287 (pitkää) askelmaa, joten ylämäki on pitkä! Mutta eteen avautuvat maisemat ovat jokaisen askeleen arvoiset. Linna toimii nykyisin presidentin virka-asuntona ja katedraalista mainittakoon sen rakennustöiden kestäneen yli 500 vuotta.


Quasimodo? 


Pyhän Vituksen katedraali

Näkymä linnan ravintolan terassilta



Kipuamisen, kapuamisen ja alas könyämisen jälkeen hyppäsin metroon ja lähdin etsimään opaskirjan suosittelemaa ravintola U Flekua. Antaa seuraavan puhua puolestaan.


Lounaan jälkeen jatkoin matkaani takaisin kohti keskustaa joenvartta pitkin tavoitteena löytää Kaarlen yliopiston (eng. Charles University, tsek. Univerzita Karlova) rakennus, jossa olisi määrä aloittaa orientoituminen opintoihin maanantaina. Ja helpostihan se löytyi! Joen viereltä, läheltä kaunista Kaarlen siltaa.

Koulutie
Vltava virtaa
Iltapäivän hämärtyessä iltaa kohden olin kahden vaihella: joko painella takaisin kämpille turvaan ennen pimeäntuloa tai pyöriä vielä kaupungilla jonkin aikaa. Otin uuden suunnan ja heti kulman takana odotti mielenkiintoinen juliste. Tiesin heti mitä tekisin seuraavan tunnin ajan.

Juliste

Meitä viihdyttivät kolme viulua, sello ja urku!


Kukkuu

Tiiviin, mehevän ja täydellisen musiikkikokemuksen jälkeen lähdin painelemaan takaisin kämpille, jossa teimme taas ruokaa porukalla. Tällä kertaa meitä oli syömässä viisi ja iso koira Falco. Kaikenlaisia tarinoita ja turinoita tsekkiruuasta kuulleena olin tullessa ennakkoluuloinen, mutta nyt ovat epäluulot hälvenneet. Kaikki on ollut herkullista. Tämä siis keskiviikkona.

Tsekki -kaverit

Tänään tapasin muita suomalaisia ensimmäistä kertaa Prahassa; kaksi vaihtarikaveria, jotka aloittavat tulevana maanantaina samassa tiedekunnassa kuin minä ja yhden tutun kotiseudulta. Vietin aikaa keskusta-alueella uusien tuttavuuksien kanssa. Aivan huikea päivä takana! Toivottavasti hohto ei haihdu huomisen aikana, edessä muutto vieraanvaraisen Michellen luota asuntolaan Hostivariin. Seuraava raporttini tulee todennäköisesti vauhdikkaan ja tapahtumarikkaan viikonlopun jälkeen höystettynä jäätävällä analyysillä meidän luksusmajoituksestamme. Hyvää viikonloppua! :)

1 kommentti: