sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Lähtö

H-hetkeen on enää muutama tunti. Kauan ja intohimoisesti odotettu vaihto-opintoaika Prahassa on alkamassa. Aluksi ajattelin kertoa miten reissuvalmistelut ovat sujuneet ja vähän miettiä odotuksia tulevalle puolelle vuodelle.

Haku

Erasmus -opiskelijavaihtoon hakeminen ei ollut mitenkään erityisen vaikea prosessi. Sekä viestintätieteen laitoksella että oppiaineellamme puheviestinnällä on runsaasti omia vaihtokohteita, joihin voi hakea. Praha oli heti oma suosikkini. Keski-Euroopan kaunotar vaikutti englanninkielisistä kohteista eksoottisimmalta vaihtoehdolta. Kielellä tarkoitan opetuskieltä, sillä esimerkiksi Rooman yliopiston opetus on italian kielellä ja sinne lähteäkseen täytyy olla melkoisen hyvä italian kielitaito. Prahassa järjestetään opetusta tsekin, saksan ja englannin kielellä, vaikkei englannilla muuten maassa olekaan vahva jalansija.

Itse hakeminen tapahtui valikoimalla kolme suosikkikohdetta paremmuusjärjestykseen. Jokaista vaihtoehtoa kohden täytyi kirjoittaa perusteet miksi haluaa juuri kyseiseen paikkaan. Valintojen jälkeen asiat hoituivat oikeastaan omalla painollaan yliopistojen välisellä yhteistyöllä eikä hakukirjeen kirjoittamisen jälkeen tarvinnut   tehdä juuri mitään.

Kohteen selvittyä tein Prahan Kaarlen yliopiston omat hakupaperit, joihin tuli sisällyttää mm. kevään opintosuunnitelma (joka kuitenkin tehdään paikan päällä täysin uusiksi). Ilmoittautumispäivämääristä kiinnipitäminen oli oikeastaan ainoa haaste. Papereiden täyttäminen oli helppoa eikä varmasti muodostu kenellekään ongelmaksi vaihto-opintoja suunnitellessa.

Muut valmistelut

Jyväskylän yliopiston vaihtoinfoissa saimme kaiken tarvittavan informaation ohjevihkoineen, joten valmisteluiden tekeminen oli raskaasta ja kiireisestä syksystä huolimatta kohtalaisen jouhevaa. Vakuutukset, raha-asiat (KELA, apurahahakemus yliopistolle, luottokortti, rahanvaihto) ja muut käytännön asiat oli helppoa hoitaa selkeän "tehtävälistan" kanssa. Lisäksi vanhempani antoivat erittäin hyviä vinkkejä matkavalmisteluihin! Kysyin myös paljon asioita niiltä puheviestinnän kavereilta, jotka olivat oman vaihtoaikansa Prahassa. Pitkää matkaa suunnitellessa kannattaakin vähän kysellä sellaisilta ihmisiltä, jotka ovat tehneet pitkiä matkoja aiemmin. Kohdalle saattaa osua kullanarvoisia vinkkejä.

Asuntoasiat menivät hieman kimurantiksi, sillä olin aikeissa majoittua yliopiston tarjoamaan Hostivar opiskelija-asuntolaan, mutta luettuani siellä asuneiden vaihtareiden matkaraportteja tulin toisiin ajatuksiin. Asuntola ei ole saanut kauheasti kehuja. Aloin etsiä todella viime hetkillä majoitusmahdollisuuksia yksityispuolelta kuitenkaan löytämättä sopivaa paikkaa ennen kuin asuntolan takuuvuokra piti maksaa. Suuntana siis Hostivar ja kerron myöhemmin tässä blogissa kaunistelematta tai liioittelematta paikan hyvistä ja huonoista puolista.

Mielenkiintoiseksi asumiskysymys muuttui saadessani tietää tarkan päivän, jolloin asuntolaan pääsee muuttamaan. Lentoliput oli jo ostettu, sillä Kaarlen yliopiston nettisivujen mukaan majoituksene pääsee noin viikkoa ennen opintojen alkamista. Lento siis 4. helmikuuta orientaation alkaessa 11. helmikuuta. Prahasta tulleiden papereiden ja infopakettien seassa oli tieto muuttopäivästä. 8. helmikuuta! Voi sitä riemun määrää.

Loin samantien profiilin couch surfing -sivustolle.

Uusi kotikaupunki

Kulkuri Prahassa

Ensimmäisen viikon aion tosiaan surffailla paikallisten ihmisten sohvilla ennen kuin pääsen asuntolamajoitukseen. En ole ennen kokeillut couch surfingia, joten aikamoinen elämyspläjäys on tulossa jo ensimmäisille päiville. Ennen kokemattomaan suurkaupunkiin täysin vieraaseen kulttuuriin ja maahan jonkun tuntemattoman luo majoitukseen kolmen ison laukun kanssa. Pitäkää peukkuja...

Couch surfing -sivusto antoi siemenen isolle ajatukselle. Tarkoitukseni on "surffailla" vaihto-opintojen aikana mahdollisimman paljon, vaikka asuntolapaikan otinkin loppujen lopuksi. Surffaten tutustuu helposti ja kätevästi paikallisiin ihmisiin, jotka taas auttavat ja helpottavat sopeutumista valtavasti. Asuntolasta puolestaan saa nopeasti kavereita!

Aion reissailla ja kuljeskella ympäri kaunista Prahan kaupunkia sekä myöhemmin muualla Tsekissä ja Keski-Euroopassa etsien uusia inspiraationlähteitä kirjoittamiselle. Yksin matkaamisessa on paljon hyviäkin puolia, ainakin näin lähtökohtaisesti. Karu totuus voi olla tietysti toinen ja Skype huutaa koti-Suomeen joka ilta.

Odotukset korkealla

Praha on kuulemma mahtava paikka. Kaikki siellä vierailleet ovat kehuneet kaupunkia maasta taivaaseen. Tsekkiläisen oluen ja Prahan pubikulttuurin puolesta ei varmaankaan tarvitse liputtaa kauheasti? Viiltävät analyysit näistäkin herkuista tietysti luvassa.

Mummoni varoitteli minua tummasilmäisistä slaavilaiskaunottarista. Täytyy tosiaan olla varuillaan ja pitää silmät auki!

Osallistun CIMO:n Minuutteja maailmalta videoprojektiin, joten blogissa on luvassa kuvien ja tekstien lisäksi myös videopäiväkirjaa. Pyrin haastattelemaan ainakin couch surfing -hostejani jakaakseni "palvelun" käyttöön liittyviä kokemuksia.

Pari tuntia ehtii vielä torkahtaa ennen lähtöä lentokentälle. Kaverien eilen järjestämien läksiäisjuhlien ja koskettavien sanojen jälkeen on helppoa lähteä hymy huulilla, mutta jäähyväisten haikeus aiheuttaa kuitenkin ristiriitaisia tunnelmia. Minulla on mahtavia ja ihania ystäviä.

Laukut on pakattu, passi on mukana ja lentoliskojen kokoisia perhosia vatsassa. Tästä se lähtee!
Tervetuloa kanssani matkalle Prahaan, Keski-Euroopan sydämeen!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti